Trampoline fitness een leuke manier om fit te worden

trampoline fitness

Wie sprong er vroeger niet graag op een trampoline? Trampolinespringen vonden we heerlijk en wordt gezien als een echte kinderactiviteit. Toch worden trampolines tegenwoordig voor meer sporten ingezet. Heb jij al eens gehoord van trampoline fitness? In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl vertellen we je alles over fitnessen met trampolines, waarom dit ineens zo populair is én hoe jij hier veilig mee kunt beginnen!

Wat is trampoline fitness?

Trampoline fitness wordt ook wel jumping fitness genoemd en is een intervaltraining waarbij je gebruik maakt van een speciale fitnesstrampoline. Deze trampolines zijn kleiner dan de (bijvoorbeeld) salta trampoline waar je jezelf vroeger uren op vermaakte. Vaak hebben ze ook een paal met handvatten, zodat je jezelf vast kunt houden bij bepaalde oefeningen.

Jumping fitness is een intensieve workout waarbij je al je spieren traint, maar de belasting op je gewrichten een stuk lager is. Ideaal als cardio training om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Maar toch versterk je met deze trampoline workout ook de spieren in je benen, buik en billen.

Welke spieren train je met trampoline springen?

Bij het trampoline springen train je veel verschillende spieren. Je kunt het bijna zien als een full-body workout. Natuurlijk ligt de nadruk wel op de spieren in je onderlichaam. Door het continu afzetten en landen train je voornamelijk je kuitspieren, hamstrings, quadriceps, bilspieren en buikspieren.

De kuiten, hamstrings en quads worden getraind bij het afzetten. Je moet immers kracht zetten om omhoog te komen. De bilspieren en buikspieren zijn belangrijk  bij het in balans houden van je lichaam.

jumping fitness

Vet verbranden met trampolinespringen

Wil jij vet verliezen? Dan is jumping fitness en uitstekende workout voor jou. Tijdens het trampolinespringen zijn namelijk meer dan 400 spieren in je lichaam aan het werk. Je verbruikt dus veel energie (calorieën). Trampoline fitness is dus te vergelijken met een duurtraining zoals joggen of de crosstrainer. Voordeel is echter dat je de gewrichten ontlast.

Dit maakt het fitnessen op een trampoline erg geschikt voor zwaarlijvige sporters en sporters met blessures. Bij andere duurtrainingen komt er namelijk veel spanning op de gewrichten te staan, zeker wanneer je overgewicht hebt.

Uit onderzoek blijkt dat je tijdens het trampolinespringen ongeveer 8,3 calorieën per minuut verbrandt. Dat is meer dan bij fietsen of hardlopen.

Het verbetert ook je evenwicht

Wanneer je net begint met trampoline fitness kan het even wennen zijn. Wij raden dan ook aan om niet direct hoog te gaan springen. Dan is de kans namelijk groter dat je verkeerd neerkomt of je verstapt. Focus je goed op je landing na een sprong en train op deze manier je stabiliteit. Na een aantal trainingen merk je dat het springen soepeler gaat en je evenwicht beter is geworden. Je kunt dan sneller en hoger gaan springen.

Nog geen ervaring met trampolinespringen? Bekijk dan eerst een aantal YouTube filmpjes van zo’n jumping fitness workout. Zoals deze video hieronder.

Veilig starten met trampoline fitness

Lijkt jumping fitness jou ook zo leuk? Om goed voorbereid met een trampoline workout te starten is het belangrijk om eerst rustig op te bouwen. Nadat je de juiste techniek onder de knie hebt en jij je veilig voelt op de trampoline, kan je de intensiteit verhogen. Houd ook rekening met de volgende punten;

  • Train op blote voeten of sokken (draag geen schoenen op de trampoline)
  • Draag sportkleding waar je je vrijuit in kunt bewegen
  • Begin met een warming up om de spieren op te warmen
  • Na de workout rekken en strekken op een fitness- of yogamat
  • Fysieke klachten? Raadpleeg dan altijd eerst de huisarts of fysiotherapeut

Trampoline fitness is een leuke manier om aan jouw fitheid te werken. Het is een intensieve training waar je veel calorieën bij verbrandt. Dit helpt enorm bij het afvallen en het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Met onze tips kun jij goed voorbereid starten met jumping fitness.

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *