Word je kaal van creatine?

Laatste update op 24 december 2021 door Marvin

kaal van creatineOver creatine wordt veel gezegd en geschreven. Helaas wordt er vaak een hoop onzin verkondigd. Enerzijds door ‘broscience’ in de sportschool, anderzijds door slecht onderbouwde blogs op het internet. Gelukkig is creatine één van de meest onderzochte supplementen in de fitnesswereld. Vandaag willen we het hebben over de stelling dat je kaal wordt door creatinegebruik, of dat je sneller kaal wordt door creatine. Klopt dit? Valt je haar echt sneller uit door het gebruiken van creatines? In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl lees je of je echt kaal van creatine wordt!

Hoe werkt creatine?

Voordat we dieper in gaan op de mythe dat je kaal van creatine wordt, vertellen we eerst kort wat dit stofje precies doet in je lichaam.

Creatine is een tussenproduct bij de energievoorziening van spiercellen en zenuwcellen. Omdat het een lichaamseigen stof is, heeft iedereen creatine opgeslagen liggen in de spieren. In onze spieren is ongeveer 140 gram creatine (bij iemand van 80 kg) opgeslagen. Als we eiwitten van dierlijke oorsprong eten zoals vlees en vis dan krijgen we ongeveer 1 gram creatine binnen. Met name rundvlees en varkensvlees zijn relatief rijk aan creatine, iedere 100 gram bevat ongeveer een halve gram creatine.

Door creatine als voedingssupplement te gebruiken kunnen we langer een maximale inspanning leveren. We kunnen hierdoor ongeveer 10% – 20% langer een maximale inspanning leveren voordat de spieren verzuren. Creatine wordt opgeslagen in de spieren en bindt zich daarbij aan vocht. Hierdoor wordt het volume van de spieren groter en worden de spieren harder.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Goed, we weten nu dus wat creatine is én wat het doet in ons lichaam. Maar kun je kaal worden door creatine te gebruiken? Dan moeten we eerst kijken naar wat haarverlies veroorzaakt.

Als je een volle bos haar hebt, heb je ongeveer 100.000 tot 150.000 haren op je hoofd. Elke dag vallen er haren uit, namelijk zo’n 100 per dag. Is jouw haaruitval groter dan de aangroei van nieuwe haren? Dan zal je kaal worden. Veel stress, een slechte gezondheid en eenzijdige voeding kan bijdragen aan kaalheid. Maar de belangrijkste oorzaak is erfelijk en heet Alopecia Androgenetica.

Dihydrotestosteron (DHT)

Mannelijke kaalheid, ook wel alopecia androgenetica genoemd, wordt veroorzaakt door een teveel aan het hormoon DHT. Dihydrotestosteron is een mannelijk hormoon dat de haarfollikels verzwakt en laat afsterven. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder haar groeit op je hoofd.

Het is niet per definitie waar dat mannen die kaal worden meer testosteron hebben. Hun follikels zijn echter wel gevoeliger voor het DHT hormoon dat in de haarwortel wordt gemaakt [1]. Opvallend is wel dat dihydrotestosteron juist op andere plekken de haargroei stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan meer baardgroei en sneller groeiend oksel- en schaamhaar.

Kaal van creatine gebruik?

De grootste oorzaak van haaruitval is dus een verhoogde DHT productie. Maar speelt creatinegebruik hier een rol bij? Word je kaal van creatine gebruiken?

Voor deze blog op Supplementaanbiedingen.nl ben ik in de wetenschappelijke studies gedoken om dit te onderzoeken. Uit geen enkele onderzoek is een direct verband gekomen tussen creatine en haaruitval. We kunnen creatine poeder of pillen niet linken aan haarverlies. Maar misschien is er een indirect verband? Uit 1 studie blijkt namelijk dat het gebruiken van creatines kan leiden tot een verhoging in de DHT productie [2]. En zoals net uitgelegd zorgt een verhoogd dihydrotestosteron-gehalte voor haaruitval. Dit zou dus kunnen betekenen dat je indirect kaal wordt door creatine.

creatine haaruitval

Hoger DHT-gehalte door creatine

Dus, word je sneller kaal van creatine gebruik? Dat is niet hard te maken. Het betreft namelijk slecht 1 studie van 3 weken onder 20 rugby-spelers. De onderzoekers van de Stellenbosch University in Zuid-Afrika gaven 10 deelnemers creatine + glucose (om de opname van creatine te stimuleren) en de andere 10 deelnemers een placebo (alleen glucose).

De eerste week werd een creatine laadfase gebruikt en kreeg de groep 25 gram creatine + 25 gram glucose. In week 2 en 3 kregen ze 5 gram creatine per dag. Na de eerste week was het DHT-gehalte met 56% gestegen en in de twee weken daarna bleef dit 40% hoger dan normaal.

De verhoging van het DHT-gehalte echter slechts een indirect effect. Creatine zorgt niet op directe wijze voor meer haaruitval. En sowieso is de verhoging van het dihydrotestosteron niet voor iedereen relevant aan haaruitval. Enkel als je hier gevoelig voor bent én dus genetische aanleg hebt zal dit bijdragen aan sneller kaal worden.

Kan ik dus gewoon creatine blijven gebruiken?

Wat mij betreft wel! Op basis van 1 onderzoek waarbij een verhoging van het DHT-gehalte is aangetoond, kunnen we niet concluderen dat je kaal wordt van creatinegebruik. Overgevoeligheid voor dihydrotestosteron heeft te maken met genetische aanleg. Zit vroeg kaal worden bij jou in de familie en ben je bang om kaal te worden? In dat geval kun je er voor kiezen om creatine links te laten liggen.

Creatine kopen

Wil jij de beste creatine kopen? Dit kan goedkoop online bij één van de onderstaande shops.

Bronnen

  1. https://www.forhims.com/blog/dht-and-male-hair-loss-explained
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741313
Volg Marvin

2 gedachten over “Word je kaal van creatine?

  • Uit ervaring 2 keer gestart en gestopt om zeker te weten.
    Bij mij is dat zo en bij het gebruik van creatine verlies veel meer haar dan met zonder.
    P. S. Ja zit bij mijn gene kaalheid maar zoals ik zei bij het gebruik van creatine is het VEEL meer haar uitval.

    • Vervelend dat je merkt dat je meer haarverlies hebt tijdens het gebruik van creatine. Aangezien kaal worden bij jouw in de genen zit, dan ben je dus gevoelig voor DHT (Dihydrotestosteron). Mannen die gevoeliger zijn voor DHT, zoals ik zelf ook, zullen sneller kaal worden. Creatine kan de hoeveelheid DHT licht verhogen. Ik denk dat dit bij jou dus het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *