Nooit ziek? Neem je zorgverzekering onder de loep

Laatste update op 14 december 2022 door Marvin

Je kent ze wel: van die mensen die in hun korte broek naar buiten gaan om een sneeuwpop te maken. Zij lijken het hele concept van griep niet kennen! Herken jij jezelf daarin? Dan is het een goed idee om aan het eind van het jaar je zorgverzekering eens goed te bekijken. Je kunt misschien besparen. In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl vertellen we je hoe jij op je zorgverzekering kunt besparen!

zorgverzekering besparen

Je kunt op jouw zorgverzekering besparen door een hoger eigen risico te kiezen. Ook is het belangrijk om goed te kijken welke modules je nodig hebt. Gebruik je bepaalde aanvullende verzekeringen niet? Laat deze dan uit jouw pakket voor een lagere premie.

Besparen met hoger eigen risico

Het wettelijke eigen risico blijft ook in 2023 gelijk: €385. Dit betekent dat je de eerste €385 die je aan zorgkosten maakt, zelf betaalt. De rest betaalt je zorgverzekering. Het gaat dan wel om kosten uit de basisverzekering – voor aanvullende dekkingen betaal je immers al extra premie. Het klinkt een hele hoop, €385. Maar het valt best mee, zeker als je bedenkt dat de kosten van een gebroken pols spalken al bijna €2.700 zijn!

Maar wist je dat je ervoor kunt kiezen om je eigen risico te verhogen? Dit mag tot maximaal €885. Je betaalt dan meer zelf, maar je maandelijkse kosten gaan daarmee wel omlaag. Als je nooit zorg uit de basisverzekering nodig hebt, kan dit je maandelijks toch redelijk wat schelen. Er zit natuurlijk wel een nadeel aan: als je dan wel onverwachte zorg nodig hebt, moet je ineens het volledige bedrag van je eigen risico betalen.

Doe dit dan ook alleen als je het kunt missen, of als je weet dat je zorgverzekeraar een betalingsregeling geen probleem vindt. Of zoek een middenweg: een eigen risico van bijvoorbeeld €485 is ook mogelijk.

Sluit jouw polis aan op je wensen?

Nederlanders leven better safe than sorry. Men is liever over- dan onderverzekerd. Logisch natuurlijk, maar je portemonnee zal het er niet mee eens zijn. Ga je misschien twee keer per jaar naar de fysiotherapeut? Overweeg dan of je wel de fysiodekking wil hebben. Je betaalt dan meer premie dan je krijgt aan vergoeding, en dat gaat het idee van een zorgverzekering een beetje voorbij.

Leg je verwachte zorg eens langs je zorgverzekering. Heb je alles echt nodig? Houd natuurlijk het noodzakelijke, maar niet meer dan dat. En als je toch naar je zorgverzekering aan het kijken bent, heb je dan wel het juiste type polis? Een budgetpolis is – je raadt het al – goedkoper, maar geeft je minder keus in zorgverleners. Voor spoedeisende hulp maakt dat niet uit, dus als je geen speciale zorg nodig hebt, is dat een makkelijke manier om de kosten een beetje te drukken.

Vergelijk zorgverzekeringen goed

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je kunt overstappen. Vanaf 13 november moeten alle premies bekend zijn. Er zijn heel veel opties, dus je komt al snel in een situatie waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar maak zeker gebruik van de mogelijkheid om een zorgverzekering te vergelijken. De premies gaan omhoog, dus dit jaar is bij uitstek geschikt om te kijken of je nog wel de best passende zorgverzekering voor jouw situatie hebt.

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *