Vegan voedingssupplementen zonder E-nummers

Terug naar de basis met natuurlijke voedingssupplementen. Via voeding en geneesmiddelen krijgen we stiekem veel foute ingrediënten binnen. Denk maar eens aan het antiklontermiddel silica, iets dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Of talkpoeder, het wordt echt in voedingsmiddelen gebruikt! Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die zich op voedingssupplementen zonder schadelijke toevoegingen richten. In dit artikel vertellen we je meer over vegan voedingssupplementen zonder E-nummers.

vegan voedingssupplementen zonder e-nummers

Verborgen troep in voedingssupplementen

De E-nummers vliegen je om de oren. Deze hulpstoffen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Niet alle E-nummers zijn slecht, veel hiervan zorgen ervoor dat het product langer houdbaar blijft of een sterkere smaak krijgt. Toch zijn er ook wel wat schadelijke E-nummers. Wanneer je hier veel van binnenkrijgt kan dit uiteindelijk een aanslag op je gezondheid zijn.

Verreweg de meeste synthetische E-nummers kun je beter vermijden. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke E-nummers die ook wat nadelige effecten met zich meebrengen.

Ook als het gaat om supplementen voor zwangere vrouwen is het belangrijk om zoveel mogelijk voor natuurlijke ingrediënten te kiezen.

Zijn E-nummers echt zo schadelijk?

Soms wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt met die E-nummers. Terwijl je van de overkant weer heel andere verhalen hoort: het zou ernstige ziekte veroorzaken.

In de praktijk ligt het een beetje in het midden. Natuurlijk moeten E-nummers veilig in gebruik zijn, maar te veel van deze stoffen binnenkrijgen kan soms nadelige gevolgen hebben. Vooral wanneer je een combinatie van twee van deze stoffen inneemt.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de combinatie E300 oftewel vitamine C en E320. Deze twee samen kunnen voor vrije radicalen in het lichaam zorgen. Het zijn juist die vrije radicalen die schade aan lichaamscellen toebrengen. Ook vitamine C in combinatie met E210 is niet goed, er komt dan namelijk benzoëzuur vrij.

Terug naar de basis

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw ontstonden de eerste E-nummers. Het was het logische gevolg van een groeiende vraag naar bewerkt en lang houdbaar voedsel. Inmiddels verlangen veel mensen weer naar de basis en een zo natuurlijk mogelijk voedingspatroon. Dat is iets wat een aantal fabrikanten zeker merkt.

“Mensen willen terug naar de basis en zijn bewust bezig met natuurlijke voedingsmiddelen”.

Bedrijven spelen hier goed op in door het produceren van natuurlijke voedingsmiddelen of producten. Met name voedingsmiddelen zonder kleurstoffen of hulpstoffen zijn gewenst. Daar komen de vegan voedingssupplementen om de hoek kijken. Vrij van hulpstoffen maar ook vrij van dierlijke toevoegingen. Is het ook wat?

Plantaardige voedingssupplementen voor veganisten

Vegan, je hoort er steeds meer over. Een andere benaming hiervoor is veganisme. Binnen deze levensstijl zie je af van dierlijke producten. Dus niet alleen het eten van vlees, eieren of melkproducten maar ook kleding of meubilair waarin dieren verwerkt zijn.

Een vegan levensstijl is trendy. Hierdoor is er ook best veel verkrijgbaar op het gebied van voeding en alternatieve kleding of andere zaken. Helaas, wie er een veganistische levensstijl op nahoudt weet dat veel voedingssupplementen of geneesmiddelen dierlijke toevoegingen bevat. Vaak zonder dat je het in de gaten hebt.

Het blijkt in de praktijk nog best lastig om aan vegan voedingssupplementen te komen. Langzaamaan druppelen er wat merken met volledig plantaardige voedingssupplementen de markt op. Of dit soort voedingssupplementen net zo gezond is? Ja, wettelijk gezien is dit zelfs verplicht. Wanneer er op de verpakking staat dat er 1000 µg vitamine C in een vegan voedingssupplement zit dan moet dit er ook inzitten.

Gaan we echt back to basic?

Met de komst van vegan voedingssupplementen lijkt het wel alsof we helemaal back to basic gaan. Oftewel terug de natuur in. Op zich wel goed om ons bewust te worden van de grote hoeveelheid foute ingrediënten die we binnenkrijgen. Want die zitten niet alleen in snoep, pakjes soep of voorbewerkte voedingsmiddelen, ook voedingssupplementen worden hiermee ‘vervuild’.

Kijk voor de grap eens kritisch naar de voedingssupplementen die in je keukenkastje staan. Daar zitten best veel van deze stoffen in. Bijvoorbeeld een glansmiddel, stabilisator, antiklontermiddel of een kleurstof. Dit soort dingen heeft je lichaam allemaal niet nodig.

Door hierbij stil te staan kunnen we weer terug naar de basis. Je lichaam alleen voeden met datgeen nodig is, dan ben je ook lief voor je lijf. Er is op het gebied van vegan voedingssupplementen best veel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld vitamine C, omega 3 of magnesiumcomplex.

plantaardige supplementen

Is het wel nodig om voedingssupplementen in te nemen?

Een gezonde en gevarieerde voeding bevat de juiste balans vitaminen en mineralen. Helaas is het niet zo goed gesteld met de bodem en neemt het gehalte aan mineralen schrikbarend af. Dit betekent dat er ook steeds minder vitamines en mineralen in voeding voorkomt.

De voedingsmiddelenindustrie probeert dit op te lossen door dit soort voedingsstoffen extra toe te voegen. Helaas is dit niet bij alle voedingsmiddelen mogelijk, bovendien krijg je dan weer te maken met soms schadelijke stoffen.

In Nederland is het niet zo erg gesteld met een tekort aan vitamines en mineralen, maar in sommige landen ontstaan er de nodige gebrekziekten. Wie vindt dat hij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt of merkt dat de afweer achteruitgaat zou eens aan voedingssupplementen kunnen denken. Met name vitamine A, B12, E en D komt minder vaak in (plantaardig) voedsel voor. Ook de mineralen fosfor, magnesium, calcium, ijzer, selenium en zink mag je zeker via (vegan) voedingssupplementen innemen. Maar dan wel door te kiezen voor puur natuur.

Volg Marvin