Vergoedingen fysiotherapie zorgverzekering 2023

Laatste update op 14 december 2022 door Marvin

vergoeding fysiotherapie

Waar gesport wordt, ontstaan blessures. Gelukkig is fitness een relatief veilige sport, maar de kans op een acute blessure of overtraining blijft natuurlijk aanwezig. Heb jij behandeling van een fysiotherapeut nodig om te herstellen van een sportblessure? Dan ben je vast benieuwd of dit vergoed wordt door de zorgverzekeraar. In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl vertellen we je precies wat de vergoedingen fysiotherapie in de zorgverzekering van 2023 zullen zijn.

Bij de fysio kun je terecht met verschillende klachten. Zo kan het gaan om een acute sportblessure met pijnklachten, maar ook voor chronische fysieke klachten (zoals fybromyalgie) kan je bij een fysiopraktijk terecht. Ook bij ademhalingsproblemen, stress en overtraining is het een goede optie om je te laten behandelen door een ervaren fysio.

Blessures tijdens het sporten

Een sportblessure ontstaat in de meeste gevallen door een verkeerde beweging of overtraining van je lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door een slechte lichamelijke conditie, geen of weinig voorbereiding, een verkeerde lichaamshouding of overbelasting gedurende je training. De gevolgen van een verkeerde beweging of overbelasting van je lichaam kunnen verrekte of afgescheurde spieren/pezen, gebroken botten, of gekantelde gewrichten zijn.

Het hebben van zulke blessures is dan ook erg vervelend, omdat je niet alleen je sport voor lange tijd niet kan beoefenen; je blijft ook achter met de vraag of je zorgverzekering de zorg voor je blessure zal vergoeden. Bovendien kun je blijvende schade aan de blessure overhouden.

Hoewel het aantal fitness blessures relatief laag is, blijft het belangrijk om ook bij krachttraining beducht te zijn op blessures. Voorkomen is beter dan genezen, focus daarom eerst op de correcte uitvoering van oefeningen.

Vergoeding fysiotherapie basisverzekering

Helaas wordt een fysiobehandeling niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit zal voor de zorgverzekering in 2023 niet anders zijn. Je hebt dus een aanvullende verzekering nodig om alle fysiotherapie behandelingen vergoed te krijgen.

In sommige gevallen worden fysiobehandelingen echter wel vergoed door je basisverzekering. Namelijk;

  • Fysiotherapie in het ziekenhuis na een operatie
  • In het geval van urine-incontinentie heb je recht op vergoeding voor 9 behandelingen
  • Behandelingen bij chronische aandoeningen (moeten op de lijst chronische aandoeningen staan)
  • Fysiotherapie als je jonger dan 18 jaar bent.

Vanaf 21e behandeling eigen risico

In het geval van een chronische aandoening krijg je fysiotherapie in veel gevallen vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf. Uiteraard kan je ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering om de eerste 20 consulten vergoed te krijgen.

Dit betekent echter wel dat je na die 20 behandelingen eigen risico gaat betalen voor fysiotherapie. Voor zorg uit de basisverzekering geldt immers het eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering fysiotherapie

Bij het afsluiten van je zorgverzekering heb je de keus uit verschillende aanvullende pakketten. Veel mensen kiezen voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Vergelijk de zorgverzekeraars wel kritisch, want het aantal behandelingen dat wordt vergoed kan sterk verschillen. Afhankelijk van de zorgverzekering en het aanvullende pakket worden 6 tot 42 fysiobehandelingen vergoed. Bedenk voor jezelf goed of je fysiotherapie nodig hebt en om hoeveel behandelingen het dan ongeveer zal gaan.

Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat er sowieso 9 behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. In overleg met de zorgverzekeraar kunnen er nog 9 extra consulten worden vergoed. In het geval van een chronische aandoening worden alle behandelingen vergoed.

Heb jij al gekeken naar je zorgverzekeraar voor volgend jaar? En ga jij een aanvullende module activeren voor fysiotherapie? Laat het ons weten in een reactie op deze blog. Meer blogs lezen? Bekijk hier al onze supplementen tips!

Volg Marvin

3 gedachten over “Vergoedingen fysiotherapie zorgverzekering 2023

  • Erg jammer dat fysiotherapie niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Voor bepaalde mensen is het echt cruciaal, bijvoorbeeld na het herstellen van een operatie. Ik hoop dat dit in de toekomst veranderd.

  • Goed om te weten dat fysiotherapie wel vergoed wordt voor jongeren onder de 18. Mijn zoon heeft een blessure opgelopen tijdens het straatvoetballen en hij is doorverwezen naar de fysio. Ik hoop dat dit hem zal helpen, want hij wil graag door met sporten en voetballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *