Curcumine supplementen zinvol voor sporters?

Laatste update op 31 januari 2022 door Marvin

curcumine supplementen

Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid. Vooral in de Ayurveda (Indiase geneeskunde) is het populair. De afgelopen jaren is kurkuma echter ook erg populair geworden onder krachtsporters. Het gaat hier dan vooral om het stofje curcumine. Dit is de werkzame stof in kurkuma. Maar welke effecten heeft deze stof precies op ons lichaam? En zijn curcumine supplementen zinvol voor sporters? Je leest het in deze blog op Supplementaanbiedingen.nl!

Wat is curcumine?

Curcumine is vooral bekend onder de namen kurkuma of Indiase geelwortel. Het wordt, in de Aziatische keuken, gebruikt als smaakmaker. Curcumine zelf is één van de werkzame stoffen uit de Curcuma longa plant en behoort tot de gemberfamilie. De wortel zelf heeft een geelachtige kleur en ietwat bittere smaak.

Naast het gebruik als smaakmaker wordt curcumine dus ook gebruikt als voedingssupplement. De drie werkzame stoffen uit geelwortel zijn curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Ook wel curcuminoïden genoemd. Kurkuma supplementen worden steeds meer verkocht in Nederland. Maar zijn deze curcumine supplementen zinvol en wat doen ze voor onze gezondheid?

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Curcumine is een antioxidant en heeft een beschermende invloed op gezonde cellen en weefsels. Het is goed voor de gewrichten, het hart, de huid, het zenuwstelsel en de bloedscirculatie.

Preventie hart- en vaatziekten

Omdat curcumine een positief effect op het hart en de bloedscirculatie heeft, kan het de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij vrouwen in 3 groepen werden verdeeld. Groep 1 trainde iedere dag een uur, groep 2 deed niets anders dan normaal en groep 3 deed ook niets anders dan normaal, maar nam wel dagelijks een curcumine supplement.

Na 8 weken werden alle deelnemers onderzocht en bleek dat de groep die curcumine had gebruikt een zelfde effect op hart- en vaatstelsel had bereikt als de fitness groep [1].

Ontstekingsremmende werking

Een belangrijk voordeel van curcumine voor sporters is de ontstekingsremmende werking. Het verlicht klachten bij o.a. acute en chronische ontstekingen zoals spierpijn, peesontsteking en reuma. Uit onderzoek is gebleken dat suppletie met curcumine extracten DOMS kan verminderen [2]. Dit staat voor Delayed Onset Muscle Soreness en is het soort spierpijn dat je voelt de dag na een zware training.

Curcumine voor mentale gezondheid

Naast een fysiek effect heeft curcumine ook effect op onze mentale gezondheid. Het heeft een positief effect op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Het stimuleert de aanmaak en heropname van deze stofjes op een soortgelijke wijze als antidepressiva.

Uiteraard betekent dit niet dat je bij een depressie alles kunt oplossen met curcumine supplementen. Hoewel curcumine kan zorgen voor een stimulans in je gemoedstoestand, is professionele hulp dan altijd een goede stap!

curcumine voordelen

Zijn er bijwerkingen?

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen van het gebruik van curcumine supplementen. Ook aan het gebruik van kurkuma bij het koken kleven geen bijverschijnselen. Uiteraard wel verstandig om te overleggen met een arts of specialist bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Omdat curcumine de werking van de galblaas stimuleert is het niet aan te raden om dit te gebruiken indien je last hebt van galstenen. Hoewel curcumine de contractie van de galblaas verbetert, kan dit bij galstenen dus leiden tot een aanval.

Hebben curcumine supplementen nut?

Wil je de gezondheidsvoordelen van curcumine ervaren? Dan is het gebruik van een supplement zeker aan te raden. Is het gebruik van kurkuma bij het koken niet voldoende? Nou, natuurlijke curcumine wordt niet zo makkelijk opgenomen in het maag-darmkanaal. Ook breekt de lever curcumine af. In curcumine supplementen, zoals die van Synofit, wordt gebruik gemaakt van curcumine-extracten die beter worden opgenomen door je lichaam.

We raden dus aan om bij voorkeur te kiezen voor een goed curcumine supplement in plaats van kurkuma tijdens het koken gebruiken. Natuurlijk kun je kurkuma lekker gebruiken als smaakmaker in je gerechten, maar om alle voordelen op je gezondheid te ervaren is een supplement een betere keus.

Bronnen

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23146777/
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-015-3152-6
Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *