Supplementen voor zwangere vrouwen

Laatste update op 5 januari 2023 door Marvin

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer voedingsstoffen nodig. Om de ontwikkeling van je kindje optimaal te stimuleren is het belangrijk om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een tekort aan bepaalde stoffen is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid. Ook de gezondheid van de foetus zal hier onder lijden. Maar wat heeft je lichaam precies nodig? In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl kijken we naar supplementen voor zwangere vrouwen. Zo weet jij welke voedingssupplementen bij zwangerschap aan te raden zijn!

supplementen voor zwangere vrouwen

Voedingssupplementen tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent heeft je lichaam een hogere behoefte aan voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je moet namelijk niet alleen jezelf voeden maar ook het kleine wondertje in je buik. Gelukkig kun je met een goed en gevarieerd voedingspatroon alle belangrijke voedingsstoffen tijdens je zwangerschap binnen krijgen. Ben jij een moeilijke eter of volg je een specifiek eetpatroon, zoals een veganistisch dieet? Dan kunnen voedingssupplementen bij de zwangerschap wenselijk zijn.

Welke supplementen voor zwangere vrouwen

Maar welke vitamines en mineralen heeft je lichaam precies nodig tijdens de zwangerschap? Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de belangrijkste stoffen, waar vrouwen helaas vaak te weinig van binnenkrijgen. Je kunt deze voedingsstoffen aanvullen met behulp van supplementen voor zwangere vrouwen.

Calcium

Voor het aanmaken van sterke botten en tanden is calcium belangrijk voor je baby. Daarnaast draagt calcium bij aan de ontwikkeling van gezonde spieren en ondersteunt het hart- en zenuwstelsel. Je haalt calcium voornamelijk uit zuivelproducten en er wordt dan ook aangeraden om 4 porties melkproducten en 1 a 2 plakken kaas te nemen per dag. Verdraag je melkproducten niet goed of eet je uit principe geen zuivel? Dan wordt aanbevolen om 1000 mg calcium per dag te slikken.

Calcium kopen bij Body & Fit

Calcium kopen bij XXL Nutrition

Calcium kopen bij Bol.com

Foliumzuur

Iedereen die bezig is met zwanger worden heeft wel van foliumzuur gehoord. Dit is eigenlijk de belangrijkste van alle supplementen voor zwangere vrouwen, omdat de kans klein is dat je voldoende uit je normale voeding haalt. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de groei van je baby en verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals spina bifida (open ruggetje). Het best is om al te beginnen met slikken van foliumzuur voor de conceptie.

Aanbevolen wordt om door te gaan met het slikken van foliumzuur tot en met week 10 van de zwangerschap. Houd een dosering van dagelijks 400 mg gaan. Probeer ook voeding binnen te krijgen die rijk is aan foliumzuur. Denk aan o.a. volkorenproducten, fruit en groene groenten als spinazie en broccoli.

Foliumzuur kopen bij Body & Fit

Foliumzuur kopen bij Bol.com

IJzer

Ook ijzer is er belangrijk tijdens de zwangerschap. IJzer zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, welke een grote rol spelen bij het vervoeren van zuurstof door je hele lichaam. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam bloed aan voor jezelf, maar ook voor de baby. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan ijzer tijdens de zwangerschap hoger is. Heb je een gezond eetpatroon? Dan krijg je waarschijnlijk wel voldoende ijzer binnen. Je vindt dit namelijk in producten als eieren, vlees, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en gedroogd fruit.

Eet je geen dierlijke producten? Zorg er dan voor dat je extra peulvruchten, noten en groene groentes eet. Indien er al sprake is van een ijzertekort zal je een ijzersupplement krijgen van de verloskundige. Tijdens je zwangerschap worden je bloedwaardes regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat je hemoglobinegehalte op peil is.

IJzer kopen bij Body & Fit

IJzer kopen bij XXL Nutrition

IJzer kopen bij Bol.com

Magnesium

Ben je aan het kijken naar supplementen voor zwangere vrouwen, dan mag je magnesium ook niet vergeten. Magnesium ondersteunt veel functies in het lichaam. Zo zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en onze spieren, maar speelt het ook een rol bij de aanmaak van eiwitten, een goede hormoonbalans en ondersteunt het de opname van calcium. Magnesium zit granen, noten, bananen, avocado, groene bladgroenten en sojaproducten.

Per dag heb je ongeveer 400 mg magnesium nodig en de meeste mensen zullen dit prima uit hun voedingspatroon kunnen halen. Ben je actief en sport je door tijdens je zwangerschap? Dan ligt de behoefte aan magnesium iets hoger. Door dagelijks een extra banaan te nemen of meer ongezouten noten te pakken kun je hieraan voldoen. Een andere optie is om een magnesiumsupplement te nemen. In deze blog lees je meer over de voordelen van magnesium voor sporters.

Magnesium kopen bij Body & Fit

Magnesium kopen bij XXL Nutrition

Magnesium kopen bij Bol.com

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor het aanmaken van DNA en rode bloedcellen. Ook draagt het bij aan een goede opbouw van het zenuwstelsel. Heb jij een vitamine B12 tekort? Dan kan dit leiden tot bloedarmoede, wat voor jezelf erg slecht is en natuurlijk ook de baby niet ten goede komt. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, vis, eieren en zuivel. Vooral vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten hebben een grotere kans op een B12 tekort.

Als Voedingsadviseur raad ik iedereen die dierlijke producten schrapt uit haar eetpatroon sowieso al aan om extra B12 te slikken. Tijdens de zwangerschap is dit nog belangrijker. Overleg natuurlijk wel eerst met de verloskundige om te bepalen wat jouw B12-waarde is en stel op basis hiervan de suppletie dosering vast.

Vitamine B12 kopen bij Body & Fit

Vitamine B12 kopen bij XXL Nutrition

Vitamine B12 kopen bij Bol.com

Vitamine C

Een goede weerstand is natuurlijk wel zo prettig tijdens je zwangerschap. Het is namelijk een behoorlijke belasting voor je lichaam, dus je wil sterk en energiek zijn. Daarnaast helpt vitamine C ook bij het opnemen van ijzer uit je voeding. Je kunt een maaltijd met ijzerrijke producten dus goed combineren met producten die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappel, citroen, mandarijn, kiwi, aardbei, broccoli en aardappelen. Normaal gesproken heb je ongeveer 70 mg vitamine C per dag nodig. Als je zwanger bent ligt dit hoger, namelijk op 90 mg per dag. Eet je te weinig fruit en verse groentes, dan kun je een vitamine C supplement nemen.

Vitamine C kopen bij Body & Fit

Vitamine C kopen bij XXL Nutrition

Vitamine C kopen bij Bol.com

Vitamine D

Onder de beste supplementen voor zwangere vrouwen vinden we ook vitamine D. Dit draagt bij aan de celdeling en het behoud van sterke botten en tanden. Tijdens de zwangerschap zorgt vitamine D voor de groei van het bottenstelsel van je baby. Omdat je lichaam vitamine D aanmaakt uit zonlicht hebben tegenwoordig steeds meer mensen een tekort. We zitten vaak hele dagen binnen te werken en komen dus te weinig in de zon.

In de winter is het sowieso al verstandig om extra vitamine D te slikken. Als je zwanger bent raden we ook aan om vitamine D te slikken. Eet je veel vette vis? Dan krijg je al een flink deel van de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen. Toch wordt aanbevolen om gedurende je zwangerschap dagelijks 10 mg extra te slikken.

Vitamine D kopen bij Body & Fit

Vitamine D kopen bij Bol.com

Zink

Ook zink speelt een belangrijke rol bij de groei van de foetus en draagt bij aan een gezonde celdeling. Zink vind je terug in veel voedingsmiddelen, waaronder bonen, noten, volkorenproducten en kip. Ook rood vlees is rijk aan zink en schelpdieren bevatten dit mineraal. Als je gezond en gevarieerd eet dan is een zinktekort niet snel aan de orde. Het is dus niet nodig om direct een zinksupplement te nemen. Eet je weinig van de bovengenoemde voedingsmiddelen? Laat dan je bloedwaardes testen om te bepalen of het nodig is om extra zink te slikken.

Zink kopen bij Body & Fit

Zink kopen bij XXL Nutrition

Zink kopen bij Bol.com

Overleg altijd met je verloskundige

Voordat je allerlei supplementen neemt tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om dit af te stemmen met je verloskundige. Tijdens het bloedprikken worden alle waardes goed gecontroleerd en komen eventuele tekorten aan het licht. Op basis hiervan kun je bepalen welke supplementen nodig zijn. Gezonde voeding is natuurlijk altijd de basis en probeer hier dus al de meeste winst mee te pakken. Het nemen van extra foliumzuur en vitamine D wordt sowieso aangeraden. Andere supplementen tijdens de zwangerschap hoef je alleen te nemen indien dit echt nodig is.

supplementen zwangerschap

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *