Wat doen bij een gevoelige en geïrriteerde huid?

Laatste update op 22 juli 2022 door Marvin

Hoe je het ook bekijkt, onze huid is en blijft ons visitekaartje. Iedereen wil om die reden graag een gave huid, maar niet iedereen heeft ook daadwerkelijk een mooie, egale en vlekkeloze huid. Integendeel zelfs. Door tal van verschillende factoren hebben veel mensen te maken met een zeer gevoelige en geïrriteerde huid, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig kun jij als je ook dergelijke klachten hebt hier wel degelijk iets aan doen. Zo zou je prima gebruik kunnen maken van de producten van het bekende merk La Roche Posay. In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl vertellen we meer over huidproblemen en geven we handige tips!

geïrriteerde huid tips

Rode vlekken op je huid

Als er sprake is van een gevoelige huid, dan kan gesteld worden dat jouw huid uit balans is, je krijgt dan wat rode vlekken en de huid voelt vaak wat trekkerig aan. Gevoelige huid gaat overigens verder dan alleen de huid van je gezicht. Het kan overal op het lichaam ontstaan. Het is een simpel verhaal; jouw huid heeft een sterk beschermende werking. De huid moet schadelijke bestanddelen, straling, vuil en micro-organismen weghouden. Het is dan ook de huid die uiteindelijk beslist voor welke stoffen en prikkels het open staat.

Is sprake van een te gevoelige huid, dan is de huid gewoonweg niet meer in staat om zelf een keuze of een selectie te maken. Het natuurlijke afweermechanisme van de huid is dan verstoord en de huid kan niet langer de juiste weerstand bieden tegen stoffen die voor irritatie kunnen zorgen.

Jeuk en rode uitslag

Hoe je ziet dat je te maken hebt met een gevoelige huid? Je hebt dan een trekkerig gevoel en vaak voelt de huid eveneens droog aan. Er kunnen schrale plekken ontstaan en er kan sprake zijn van rode uitslag en van jeuk. Het kan overigens ook zijn dat je alleen in bepaalde seizoenen te kampen krijgt met een sterk geïrriteerde huid. 

Vaak sprake van erfelijkheid

Voor de huidproblemen kunnen diverse oorzaken zijn. In de meeste gevallen is het iets dat erfelijk is en dus in de familie zit. De huid kan echter ook gaandeweg jouw leven gevoeliger worden. Dan heeft dit te maken met zaken als bijvoorbeeld leefstijl en stress, een onzuivere lucht, hormonale veranderingen bij zwangerschap of de overgang, het gebruik van bepaalde voeding of het gebruik van bepaald medicijnen.

Geïrriteerde huid voorkomen tips

Je kunt een rode en jeukende huid gelukkig in veel gevallen voorkomen. Maar hoe doe je dit? Hieronder delen we een aantal nuttige tips.

1. Kies altijd geteste huidverzorgingsproducten

Kies je voor producten van dit merk, dan kies je altijd voor dermatologisch geteste producten. Het merk heeft primair als doel om dermatologische huidverzorging toegankelijk te maken. De producten van dit merk zijn tot stand gekomen door een innige samenwerking met de beste dermatologen. Met de producten koop je dus nooit een kat in de zak. Je kiest voor kwaliteit en voor jouw huid wil je dat natuurlijk ook.

Kwaliteit is verzekerd als je kiest voor de producten van La Roche Posay. De producten worden samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek en voor ze in de handel verkrijgbaar komen, zijn ze standaard zeer uitvoerig getest.

2. Drink veel water

Iets wat je makkelijk zelf kunt doen tegen een gevoelige en geïrriteerde huid is meer water drinken. Je lichaam heeft water nodig om afvalstoffen af te voeren. Drink je te weinig, dan kan je lichaam deze niet goed afvoeren. Met als gevolg dat afvalstoffen opgehoopt blijven in je lichaam en huid. Dit kan zich uiten in rode uitslag, vlekjes en jeukende plekken.

gevoelige huid tips

3. Eet gezond

Niet alleen voor je sportprestaties is gezond eten belangrijk. Het draagt ook bij aan de gezondheid van je huid. Het is dus belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Huidproblemen kunnen namelijk een teken zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen mist. Maar welke voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde huid?

Collageen is een type eiwit dat betrokken is bij het behoud van een gezonde huid en mooie haren en sterke nagels. Je kunt collageen uit je voeding halen, maar veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om collageen poeder te nemen. Na je 25e neemt namelijk de lichaamseigen aanmaak van collageen af.

Ter ondersteuning hiervan is vitamine C belangrijk. Dit ondersteunt namelijk de vorming van collageen in de diepere huidlagen. Ook zorgt vitamine C voor een sterk afweersysteem en beschermt het de huid dus tegen o.a. UV-schade. Vitamine C haal je vooral uit citrusvruchten, appels, kiwi’s, sojabonen, zoete aardappels en perziken.

Andere belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van een egale huid zijn zink, omega 3 vetzuren, vitamine A, vitamine B-complex en probiotica.

4. Doorbloeding van de huid stimuleren

Om afvalstoffen in je huid goed te laten afvoeren is het belangrijk om de doorbloeding te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren doen, waarvan in beweging komen de meest effectieve is. Door lekker te sporten stimuleer je de doorbloeding. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je algehele gezondheid. Andere opties zijn afwisselend douchen met warm en koud water of het laten masseren van de huid.

Met bovenstaande tips van Supplementaanbiedingen.nl kun je een gevoelige geïrriteerde huid voorkomen en behandelen. Zorg goed voor jezelf en je huid, want je huid is het grootste orgaan van je lichaam!

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *