Cardio langer volhouden met deze tips

Laatste update op 17 maart 2023 door Marvin

cardio langer volhouden

Om meer vet te verbranden en onze conditie te verbeteren is cardio een uitstekende trainingsvorm. Hoewel cardio niet noodzakelijk is om gewicht te verliezen, kan het wel zorgen voor een hoger energieverbruik. Wanneer de lente zich weer aandient willen veel sporters extra cardio gaan doen. Helaas houden we dit vaak niet lang vol. We hebben namelijk vaak een haat-liefde verhouding met cardiovasculaire oefeningen. Bovendien kost het tijd om conditie op te bouwen. Wil jij cardio langer volhouden? In deze blog op Supplementaanbiedingen.nl geven we je 5 handige tips!

5 cardio langer volhouden tips

Vind jij cardio ook geen pretje en haak je na 10 minuten weer af? Dit kan komen doordat je het niet leuk vindt of snel door je energie heen bent tijdens een workout. Met deze 5 tips kun je cardio langer volhouden.

1. Kies een activiteit die je echt leuk vindt

Onze belangrijkste tip? Kies een workout die je ook echt leuk vindt om te doen. Natuurlijk denk je bij cardio snel aan hardlopen, fietsen of een training op de crosstrainer. Met dit soort oefeningen verbrand je inderdaad veel calorieën en kun je meer uithoudingsvermogen opbouwen. Maar we kunnen ons voorstellen dat jij deze activiteiten echt niet leuk vindt. En dan is de kans groot dat je eerder stopt met je cardio training en er na twee weken helemaal de brui aan geeft.

Gelukkig zijn er veel andere sporten die je kunt doen als vorm van cardio. Vind jij het fijner om in groepsverband te bewegen omdat dit lekker sociaal is? Dan kun je denken aan bootcamp trainingen of small group trainingen bij een personal trainer. Even lekker je agressie kwijt? Dan is kickboksen perfect voor je! Met kickboksen verbrand je veel energie en raak je tegelijk een hoop stress kwijt.

Is het lekker weer buiten? Denk dan eens aan inline skaten / skeeleren of SUP. Skeeleren is een leuke vorm van cardio waarbij je ook nog kunt genieten van de omgeving buiten. SUP staat voor Stan Up Paddle en is een intensieve manier van watersport. Zo kun je lekker op het water bezig zijn in het zonnetje en werken aan je fitheid. Belangrijk om cardio-oefeningen langer vol te houden is om te beginnen met bepalen wat jij leuk vindt om te doen.

2. Supplementen voor uithoudingvermogen

Merk je dat je snel moe wordt tijdens het trainen, of dat je spieren extreem snel verzuren? Dit kan enorm demotiverend werken en ervoor zorgen dat je eerder stopt dan je eigenlijk zou willen. Gelukkig zijn er verschillende voedingssupplementen te koop die hierbij kunnen helpen. Zo geeft cafeïne je snel meer energie en zorgen beta-alanine en magnesium voor minder verzuring in je spieren.

Tijdens een lange duurtraining, zoals bij het hardlopen of wielrennen, kun je ook kiezen voor energiegels. De gels van Isostar zijn waarschijnlijk de meest bekende. Het voordeel van deze gelletjes is dat het snel wordt opgenomen in je lichaam. Ze bevatten vaak snelle suikers om de suikergehalte in het bloed weer aan te vullen. Zo kunnen je spieren langer energie blijven leveren voor het sporten.

Pro Energy van Nutrition Kartel

Een sportsupplement wat ik zelf de afgelopen maanden heb gebruikt is Pro Energy van Nutrition Kartel. “Pro Energy van Nutrition Kartel is een intense mix van hoogwaardige ingrediënten, die samen je focus en energie verhogen. Vooral duursporters waarderen de werking: er is nog steeds karakter nodig om de eindstreep te halen, maar je lichaam laat je minder snel in de steek. Uithoudingsvermogen, focus, concentratie: wat je van nature hebt, versterk je met de Nutrition Kartel Pro Energy.”

Dit supplement kan jou helpen om cardio langer vol te houden door verschillende nuttige ingrediënten. Zo bevat het koolhydraten die jouw lichaam direct van energie voorzien. Maar Pro Energy bevat ook taurine en cafeïne (400 mg), welke zorgen voor een verhoogde concentratie, focus en meer uithoudingsvermogen. Allemaal belangrijk om een lange duurtraining tot een goed einde te brengen.

Ik heb Pro Energy gebruik voor het hardlopen en voor mijn voetbaltrainingen. Ongeveer 30 minuten voor de training meng ik 30 gram poeder met 400 tot 500 ml water. Tijdens het sporten merk ik dat ik minder snel verzuur, veel meer energie heb en bovendien gefocust ben op mijn workout. Omdat er geen beta-alanine in zit, voel je geen tintelingen zoals bij veel pre workous wel het geval is. Die tintelingen vind ik lekker als ik krachttraining doe, maar bij het hardlopen of voetballen werkt dit alleen maar afleidend.

pro energy nutrition kartel

3. Houd het juiste tempo aan

Hardlopers zijn doodlopers wordt wel eens gezegd. Nu is hardlopen natuurlijk heel gezond voor je, maar er zit een kern van waarheid in deze uitspraak. Wanneer je te fanatiek van start gaat is de kans namelijk groot dat je snel vermoeid raakt. Met als gevolg dat jij jouw cardiotraining niet meer vol kunt houden. Begin dus altijd op een rustig tempo en bouw dit eventueel langzaam op als je merkt dat het lekker gaat.

Bij een constante duurtraining kun je dus beter een rustiger tempo aanhouden en goed op je ademhaling letten. Door een regelmatige ademhaling te houden kan je langer blijven sporten. Je krijgt dan meer zuurstof binnen en deze zuurstof is belangrijk voor de energieproductie in het lichaam. Je houdt cardio langer vol en zal minder snel verzuring voelen in je spieren.

Uiteraard is dit anders wanneer je een HIIT workout doet. Bij een intervaltraining is het juist de bedoeling om op hoge intensiteit te trainen en met korte rustpauzes te werken.

4. Eet belangrijke brandstoffen voor het trainen

Je lichaam heeft brandstof nodig in de vorm van voeding om goed te kunnen presteren. Heb jij een cardiotraining op de planning staan? Zorg er dan voor dat je van te voren voldoende hebt gegeten. Maar wat heeft je lichaam dan eigenlijk nodig? Wil je cardio langer volhouden, dan is het belangrijk om voor het sporten een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen. Je lichaam haalt namelijk het makkelijkst energie vanuit koolhydraten. Eet ongeveer twee uur van te voren een grote maaltijd met complexe koolhydraten. Denk aan pasta, rijst, havermout of volkoren brood met eiwitrijk beleg.

Het is ook handig om wat eiwitten bij deze maaltijd te nemen, in de vorm van kip, vis, vleeswaren of een eiwitshake bijvoorbeeld. Wil je korter dan anderhalf uur van te voren iets eten? Neem dan een kleine en lichte maaltijd, zoals een cracker met kipfilet en een stukje fruit. Het is niet verstandig om kort voor een cardio workout een grote maaltijd te nemen. Je lichaam is dan tijdens het sporten nog druk bezig om het voedsel te verteren. Er komt dan minder energie vrij voor je spieren om goed te presteren. Bovendien train je niet lekker als je maag nog vol zit.

5. Neem voldoende tijd voor herstel

Sporten is lekker en belangrijk voor een fit lichaam. Maar onderschat het belang van rust niet! Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om helemaal te herstellen, zeker na een lange en zware training. Neem jij niet genoeg rust en train je elke dag? Dan is de kans aanwezig dat je lichaam overtraind raakt. In plaats van betere prestaties, gaan je sportieve prestaties juist achteruit.

Merk je dat je lang spierpijn houdt, vermoeid bent en sneller spierverzuring voelt? Dan kan dit wijzen op overbelasting van je lichaam. Geef je lichaam dan meer hersteltijd na een training om weer terug op niveau te komen. Denk hierbij ook aan je nachtrust, want tijdens je slaap herstelt je lichaam het meest. Je kunt het herstel van je spieren stimuleren door eiwitrijk te eten en je voedingspatroon eventueel aan te vullen met eiwitshakes.

Doe jij vaak cardio? En wat zijn jouw favoriete cardiovasculaire activiteiten? Laat het ons weten in een reactie!

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *